Tuesday, November 11, 2008

Ikka see statistika

Täna "jahmatas" Delfi oma lugejaid EPL-i artikliga (ok, lubasin, et pealkirja sõnastuse kallal ei vingu), millest ilmneb, kui rängalt meil ikkagi muukeelseid inimesi diskrimineeritakse - nende sissetulek on nimelt TUNDUVALT madalam eestlastest töötegijate palgast. Ja mõelda vaid, see tuli välja mittetegijaministri büroo poolt tellitud... khm... integratsioonimonitooringust!

Loomulikult ei maksa oodata analüüsi võrreldamatu võrdlemisega silma paistvatelt "monitoorijatelt", ammugi ei tasuks loota, et Päevalehe sotsdemmilikku ja keskpäraste võimetega leheneegrite punti oleks sattunud mõni uuriv ajakirjanik, ning kõikvõimalikel ministeeriumi- ja bürooametnikel läheb põhiline aur omaenda ametikoha vajalikkuse põhjendamisele. Aga õnneks on olemas Delfidebiilik!

Mulle on jäänud silma, et nörritava ebaõigluse põhjused võivad olla ootamatult lihtsad. Teame ju kõik, kuidas muukeelsed firmajuhid palgakulude optimeerimiseks eelistavad tööle võtta oma rahvuskaaslasi (need on vähenõudlikumad), milline on selliste ettevõtete raamatupidamine (harilikult on see suhteliselt mitmevärviline: must-tegelik, valge-maksuametile, hall-äripartnerile näitamiseks), ning lõpuks on mõned ehk ka märganud muukeelsetele rakenduslikku "kõrgharidust" pakkuvate akrediteeritud (või mitte) õppeasutuste "taset".
Võib sellest ehk midagi järeldada?

1 comment:

Anonymous said...

Tõesti hea, et on olemas Delfidebiilik!

Ellu on säravaid isiskusi ikka tarvis;)