Sunday, November 9, 2008

Vastus viisakale küsimusele

Isadepäeval üllatas Delfi kõiki debiilikuid meie armsa esileedi kõne ilmutamisega ja kahtlemata on presidendiproua piisavalt autoriteetne isik, et mitte jätta vastamata lihtsale küsimusele, mille tekstimeistrid tema jutu sisse pikkisid.

Niisiis tõdetakse, et "Eesti statistika kurvad, ent kõigutamatud faktid kinnitavad, et Eesti peredes on just isasid kõige vähem" ja nenditakse samas, et "sünnihetkel pakutakse mehe keskmiseks elueaks tänavu 67,1 aastat, naistele aga 78,7. "
Siinkohal paraku faktide osa lõppeb, domineerivaks saab näljasele inimesele omane kurjus ja lahmiv süüdistamine ning järgneva teksti naiivsus meenutab lihtlauseliste lapsikuste poolest pigem kolkaküla koolimissi kroonimisele eelnevat sõnavõttu. Kahjuks jah - avalausetele järgnev osa kõnest on märksa analüüsi- ja lahendusepuudelisem ning täiesti on feministlikust retoorikast kubisevas tekstis mööda mindud ilmsetest kitsaskohtadest, mis elu ebaõiglaselt lühikeseks jäämise põhjustavad.

Esimese ja põhilise asjana nimetaksin mina (teemaga pisut rohkem kursis olles) mehi diskrimineerivat elukorraldust. See avaldub absoluutselt kõiges, kuid näiteks võiks tuua kas või armastatud ja hinnatud SVV (soolise võrdõiguslikkuse voliniku). Küsisin nimetatud tegelaselt, miks räägitakse koduvägivallaga seoses endiselt naistest, kui ometi tuli Eesti Avatud Ühiskonna Instituudi uuringust välja, et lähisuhtevägivalla all kannatavatest isikutest on 11% meessoo esindajad. Lisaks tahtsin teada, kui palju on loodud meestele mõeldud turvakodusid. Lugupeetud volinik tugines vastates "märgukirjale ja selgitustaotlusele vastamise seaduse § 5 lõikele 3" ja saatis mu... pehmelt öeldes pikalt.

Just sellisest suhtumisest saavadki hädad alguse. Mehed ja naised ei ole võrdsed, nad ei ole seda ka kunagi olnud. Kui kohustusi ja õigusi jagati, tehti kõik ausalt pooleks - mehed said kohustused ja naistele jäi õigus.
Aga mehed ei nuta, nad ärkavad kell 7 hommikul, töötavad 12 tundi päevas ja teevad nädalavahetusel haltuurat, et perele lisaraha teenida. Pärast tööd tulevad mehed koju, teevad lastele süüa, koristavad ja pesevad, masseerivad alailma hädaldavat abikaasat ning kui aega üle jääb, siis ka tukastavad tunnikese või paar.
Mida teevad naised?
Õige!
Nemad elavad kauem :)

P.S. Minu isiklik arvamine oleks, et sõnad ja fraasid nagu "meheau" ja "keskpärane või alla keskmise isa" ei sobi isadepäevakõnesse.

1 comment:

W. Hocares said...

jah - ja õlleraha on ka meestel vaid senikaua, kuni nad palgapäeval pangaautomaadi juurest koduste (röövimiste ja varguste eest) kaitsvate seinte vahele jõuab... ;)